pondělí 6. února 2017

Andžali mudra


Zdroj: Google
 S Andžali mudrou se setkáte snad na každé hodině jógy. Andžali mudře se přezdívá také Namaskára mudra u které vyslovujeme slovo: „namasté“.
Tato mudra se používá nejčastěji na začátku nebo na konci jógové lekce. Je to podle lektora.
U této mudry máme hned několik možných postavení rukou. Pojďme se na to tedy podívat podrobně. :)
1. dlaně před hrudníkem - pozdrav
2. dlaně v úrovni očí - úcta učiteli
3. dlaně nad hlavou - úcta Bohu
Gesto spojených rukou v oblasti středu hrudníku je v Indii bráno jako tradiční pozdrav, ale s mnohem hlubším významem. Toto gesto, někdy doplněno o mírný předklon, je mnohdy mylně považováno za gesto podřízenosti či oddanosti.
Dlaně spojené před hrudníkem představují vstup do srdce, kde je překonáno ego člověka, gesto přináší také harmonii, vyrovnanost, mír, vyrovnává a aktivuje činnost pravé mozkové hemisféry a je vhodný i k meditaci.
Toto gesto také připomíná, že všechny bytosti jsou stejné a všemohoucí a učí přijímat věci takové, jaké jsou. Spojení celé plochy obou dlaní je zároveň spojením ženského a mužského principu, sjednocení rozumu a intuice.
Namasté
Doslovně znamená „skláním se před tebou“. Vyjadřuje božskou jiskru v každém z nás a je to gesto přátelství, míru i uznání.
Doufám, že jste se dozvěděli něco nového a že se Vám tento článek líbil, i přesto, že byl obsahově slabý. :)
Vaše Kikuš.
Zdroj: Pinterest



 
 

6 komentářů:

  1. Mě by hrozně zajímalo, co namasté znamená pro tebe a jestli ho v hodinách zařazujete. Já se s tím poslední dobou sektávám často, ale pořád mě víc těší začínat hodinu ohm a končit ji ohm a shanti. Možná proto, že jsem nad namasté nikdy důkladně nehloubala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Namaste je pro mě něco jako gesto míru a zároveň úcty ke všem a všemu, co se na dané hodině naučím. Ano Om a Shanti znám taky. :)

      Vymazat
  2. Sama doma si zvyknem párkrát doma zacvičiť yogu, ktorá ma začína pohlcovať stále viac a viac... no pravdupovediac som z názvu článku, vôbec netušila, o čo ide. :) Namasté však je už o niečom inom. Ja ho používam na konci, spolu s ním si snažím uvedomiť rovnocennosť všetkých bytostí a vďačnosť, za všetko, čo mám.
    Zápisky jednej Alžbetky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda. :) V józe určitě pokračuj, pokud tě naplňuje. :)

      Vymazat
  3. Kikuš článok skvelý, ďakujem :)

    OdpovědětVymazat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena