pátek 21. září 2018

Meditační mudry



Mudry jsou gesta či polohy rukou, které se používají při meditaci, pránájámě při procvičování ásan apod. A jak už možná tušíte, každá mudra má svůj význam. A já vám dnes ukážu jaký.

1. Andžali mudra
S touto mudrou se setkáte snad na každé hodině jógy. Dlaně se spojí před hrudníkem a většinou následuje „Namasté.“ Také je ale můžete spojit nad hlavou či u čela.
Tato mudra slouží k uzemnění a uspokojení při meditaci. Ale také při pránájámě (dechová cvičení) apod.



2. Dhjána mudra
Tato mudra je určená pro rozjímání a na meditaci je nejvhodnější. Je velmi lehká. Stačí, když levou ruku vložíte do pravé. Obě dlaně směřují vzhůru a konečky palců se dotýkají. Ostatní prsty jsou uvolněné.

Zdroj: Google

3. Čin mudra

Špičky palců a ukazováků jemně spojíme. Ostatní prsty uvolníme nebo narovnáme. Říká se, že palec představuje univerzální duši a ukazovák individuální duši, takže jejich přitisknutím obě energie spojíme. Mudru opět můžete používat při meditaci, pránájámě apod.



4. Bhairáva mudra a Bhairávi mudra
Tyto dvě mudry jsou téměř stejné. Název se mění podle toho, kterou ruku dáte nahoru. Při bhairáva mudře položíte pravou ruku do levé a obě dlaně směřují vzhůru. Při bhairávi mudře si položíte levou ruku do pravé s dlaněmi vzhůru. Obě mudry symbolizují přirozenou jednotu individuálního a univerzálního vědomí.

Zdroj: Carol Trevor

5. Adhi mudra
Palce vložíte do dlaní tak, aby se špičky palců dotýkali kořenů malíčků. A dalšími prsty je přivřete v pěst. Tato mudra se používá hlavně při pránájámě, protože když lidé tlačí ruce do těla těsně pod žebry, pomáhají tak úplnému výdechu.

Zdroj: Google


6. Naga mudra
Je to mudra hlubšího porozumění. Používá se při řešení běžných či vážnějších problémů a pomůže vám vyčistit mysl. Pravou ruku vložíte do levé a palce překřížíte tak, aby byl pravý palec nahoře. Narovnané prsty držte u sebe.

Zdroj: Pinterest

7. Rudra mudra
Zní to trochu jako rýmovačka. :-D Tato mudra aktivuje Solar plexus. Je dobrá na zmírnění stresu, únavy a vyčerpání. Konečky ukazováku, prsteníčku a palce zlehka přiložíte k sobě, malíček a prostředníček narovnáte a dýcháte zhluboka.



8. Ksepana mudra
Tato mudra zmírňuje negativismus. Spojte dlaně, spojte a propleťte prsty. Ukazováky narovnejte a palce překřižte tak, aby byl levý palec nahoře.

Zdroj: Google

9. Kašjapa mudra
Tato mudra chrání před negativní energií a udržuje rovnováhu. Palec vložíte pod ukazovák a prostředníček a ruku zavřete v pěst tak, aby špička palce trčela ven. Dýchejte zhluboka a ruce si položte na stehna.



10. Pran mudra
Pran mudra probouzí spící energii v těle, takže vás vzpruží a posilní. Palec položte na špičky prsteníčku a malíčku a ukazovák a prostředníček narovnejte.



11. Vadžra mudra
Tato mudra zlepšuje krevní oběh, takže se vám hodí v případě, že je vám zima nebo máte nedostatek energie. Špičky prostředníčka, prsteníčka a malíčka umístěte pod palec a narovnejte ukazováček.



12. Apana mudra
Slouží k posílení vnitřní rovnováhy a k rozvoji trpělivosti, sebevědomí a pocitu uzemnění. Spojte konečky palce, prostředníka a prsteníčka a narovnejte ukazovák a malíček.



13. Tse mudra 
Pomáhá zmírnit lehkou depresi. Palec vložíte do dlaně a zavřete ho ostatními prsty v pěst.


Já osobně nejčastěji při meditaci používám Andžali mudru, Dhjána mudru a Čin mudru. Jsou asi nejpřirozenější i spolu s Bhairávi/a mudrou.
A jaké používáte vy?
Vaše Kikuš.



0 komentářů:

Okomentovat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena