úterý 13. prosince 2016

Výhody cvičení jógy v domácím prostředí


Zdroj: kpfit.club
Je mnoho lidí, co chodí cvičit jógu do studia či fitka. Také je ale mnoho lidí, kteří upřednostňují cvičení doma. Jeden takový tip: Pokud jste začátečník, určitě bych doporučila krom domácího cvičení také kurz, jelikož když budete cvičit jen sami doma, možná si to neuvědomíte, ale můžete dělat některé pozice špatně, což by mohlo vést k hypermobilitě (zvýšená volnost a pohyblivost kloubů).
Přejděme tedy k jednotlivým výhodám. :)
1. Můžete cvičit kdykoliv chcete
 Když chodíte na kurzy jógy, máte přesně stanovený čas a dobu cvičení. Pro lenivce je tohle výhodou, protože doma by se k tomu nemuseli vůbec dokopat, každopádně tohle teď není smysl článku. Jde o to, že doma si můžete zacvičit ve chvíli, kdy Vám to vyhovuje a kdy se na to cítíte. Nestíháte to v 5? Tak si zacvičte v 6. Žádný stres.
2. Sami si volíte typ cvičení a hudbu 
Máte rádi rychlejší cvičení? Zacvičte si. Pusťte si k tomu hudbu, kterou máte rádi a hned jde to cvičení líp. Máte pocit, že dneska jste unavení a nechcete se pouštět do rychlého cvičení? Zacvičte si v pomalejším tempu. Doma si to stanovíte sami, podle Vaší nálady a chuti.
3. Můžete cvičit v čemkoliv
Když jde člověk na hodinu jógy, přemýšlí většinou nad tím, co si vzít na sebe. Aby to nebylo potrhané, aby to nebylo moc uplé, aby to zase nebylo moc volné, abych v tom neměla velký zadek, aby mi moc nelezly prsa...možností je spousta. Ale doma? Doma si prostě vezmete to, co chcete. Ať už jsou to tepláky nebo třeba jen spodní prádlo. Je to na Vás.
4. Máte větší možnost zaměřit se na sebe
Mnohdy se stává, že ve studiu se člověk nemůže tolik soustředit sám na sebe. Myslím, že nejhorší je to asi, když máte místnost se zrcadly. Jasně, někdy se to hodí, aby člověk viděl, zda třeba záklony dělá správně, jestli má dostatečně rovná záda apod. Jenže pak se taky stává to, že se díváme na souseda, na ostatní cvičící a v tu chvíli už ztrácíme svou pozornost a zaměřujeme se na všechno ostatní.
„Ty bláho, ona dá tu nohu tak vysoko? Já jsem ráda, že ji sotva zvednu. Bože, jsem tu snad jediná, co je tak neohebná.." Když cvičíte doma, nerozptylují Vás ostatní lidé a v podstatě ani ostatní věci. Více se soustředíte na provádění jednotlivých pohybů, na dech a na mysl. 
Tento článek Vás určitě nemá odradit od kurzů jógy. Všechno má svou silnou i slabou stránku. A také jde o to, že každému člověku to vyhovuje jinak. Já to mám třeba tak, že jógu cvičím doma, ale chodím také na kurzy. 
A jak jste na tom Vy? :)
Vaše Kikuš.
 


 
 

14 komentářů:

  1. Já mám všeobecně domácí prostředí nejraději, proto také raději cvičím doma. Dokážu se lépe uvolnit a lépe poslouchat sama sebe. Kolikrát si dám pěkně do těla nebo naopak méně, prostě podle chuti :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám třeba problém s tím, že když cvičím doma, jsem daleko neohebnější. Na kurzu mám prostě motivaci dostat se v pozicích dál, abych se vytáhla před ostatními... A navíc na kurzy chodí lidé, kteří jógu chápou a nepřijde jim to divné, ale doma to mám tak, že když začnu cvičit, segra automaticky běží za rodiči "mamiii Markéta se zbláznila", což mi totálně zkazí chuť dál cvičit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ajéje, sourozenci, ti takoví už jsou no. :D Ale nemá cenu si tím kazit chuť. :),

      Vymazat
  3. Já jsem vyloženě domácí typ :) a dokonce jsem si tak zvykla cvičit ve spodním prádle, že už se mi na nějaké kurzy ani nechce chodit. Ale asi se v budoucnu na nějaký stejně přihlásím, protože na druhou stranu se na kurzech dá zjistit spoustu nových věcí a i to jestli jsou asány správně prováděné.
    FitBlogies

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám jógu obecně ráda, člověk se u toho uklidní, zbaví stresu atd. Ale cvičím opravdu jen doma, na žádném kurzu jsem ještě nebyla. Může to vést k hypermobilitě? To není moc dobrá zpráva, už na střední mi učitelka říkala, jestli nemám povolené klouby, že dokážu kyčle, ramena tak vytočit a dostat do takových pozic... Ale myslím si, že to mám spíš z baletu, který jsem dělala dost dlouho a co si budeme povídat, balet je drsný.

    http://life-by-marie.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodila do baletu asi kolem 2 let, ani už sama nevím, byla jsem malá. :)

      Vymazat
  5. Zajimavy clanek. Jogu bych chtela zacit delat. Parkrat jsem byla na kurzu, ale pak nejak nebyl cas a ja s tim skoncila. Kazdopadne chtela bych chodit fakt pravidelne. A pak az se to naucim bych chtela cvicit i doma. Po ranu rozcvicka a tak :) Ale mas v tech bodech pravdu. Co si sakra vzit do fitka na sebe?! A cumeni na sousedy :D

    OdpovědětVymazat
  6. A na hodině jógy po vás taky nemůžou skákat domácí zvířátka :) Zato doma... jen co vlezu na podložku, už mám na obličeji vlhkej čumák :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to patří mezi výhodu jóga studií. Pokud si nechcete zacvičit s domácím mazlíčkem. :D

      Vymazat
  7. :) jakmile mám cvičit doma tak necvičím protože na to zapomenu nebo to odkládám až je pozdě :) moc hezký článek

    OdpovědětVymazat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena