pondělí 4. září 2017

Nizozemsko - zajímavosti a tipy na výlety

Moji milí čtenáři, nedávno jsem byla s přítelem na poznávacím zájezdu v Nizozemsku (Holandsku). Kromě Amsterdamu jsme navštívili i jiná městečka a vesnice. Proto jsem se rozhodla, že vám napíšu článek s tipy, kam na výlet a také článek okořením pár zajímavými informacemi o Nizozemsku. :-)


Zajímavosti:

  • V Nizozemsku je více kol, než obyvatel. 
  • Hlavní město je Amsterdam, ale nizozemský král, parlament a vláda sídlí ve městě Haag.
  • Kromě Nizozemštiny, Nizozemci většinou ovládají také angličtinu, němčinu a francouzštinu.
  • Základní školy jsou od 4 let - přípravný rok. Povinná školní docházka je od 5 let.
  • Nizozemsko je jedna z nejbohatších zemí na světě.
  • Pohřby oslavují. Chodí v barevném oblečení. Jen královská rodina chodí v černém - není to ale povinné.
  • Ženy po šestinedělí nastupují ihned do práce.
  • Porod probíhá doma, za pomoci porodní asistentky.
  • Jelikož hlídání je v Nizozemsku drahé, existují otcovské pátky, kdy se otcové starají o děti.
Výlety:

1. Město Alkmaar - Nachází se asi 35 km od Amsterdamu. Každý pátek (duben - září) se zde konají sýrové trhy. Najdete zde plno stánků jak se sýry, tak i s oblečením, dřeváky, pohledy, bižuterií apod. Určitě doporučuji sýrovou vaničku za 2 eura. Je tam 7 druhů sýrů - jak mladých, tak starých. Pomůže vám to ve výběru toho pravého, který byste si chtěli odvézt domů. :-) Také si můžete zajít do sýrového muzea na náměstí nebo se jen tak projít městem, které je protkáno kanály (grachty).





Před vyfocením jsme už stihli jeden sýr sníst. :-D



2. Město Volendam - Město plné rybářských lodí a dobových kostýmů, které propagují Nizozemí. Bohužel jsme na jeho prohlídku měli jen 40 minut, takže jediné, co jsme stihli, bylo si Volendam jen tak narychlo projít. Každopádně mě tohle město opravdu nadchlo. Kdybyste měli více času než my, určitě bych doporučila Volendamské muzeum - tam najdete např. dobové kostýmy. A také si kupte tradiční holandské vafle - Stroopwafels.






3. Vesnice Zaanse Schans - Je to restaurovaná historická vesnice. Skanzen obytných a hospodářských staveb v oblasti Severní Holandsko v Nizozemsku. Nachází se na břehu řeky Zaan. Obsahuje soubor zelenobílých dřevěných domů, mlýnů, ale také výrobny sýrů a dílny na výrobu dřeváků. Do jedné výrobny sýrů s obchodem jsme si zašli - Henri Willig Kaas B.V.  Nejdříve jsme si vyslechli přednášku o jejich výrobě a následně jsme měli možnost jít do obchodu a zakoupit si nejrůznější sýry, pralinky, čokolády..Jednoznačně doporučuju! Určitě si kupte čokoládu, jak horkou, tak i tabulkovou. :-) No a pokud byste měli zájem, zajděte si také do větrného mlýnu. Vstup stojí 4 eura.







4. Amsterdam - Amsterdam je prostě nádherný! A je tam obrovské množství míst, které byste měli navštívit. Amsterdam je město plné muzeí, takže byste si určitě do některého měli zajít. Dům Anny Frankové je plný už dva měsíce dopředu, Museum Van Gogha je lepší si koupit přes internet no a u těch dalších už by neměl být takový problém. My jsme nakonec navštívili jen Muzeum voskových figurín Madame Tussaud. Byla to nádhera! Muzeum bylo rozděleno do několika oblastí. Z počátku úvodní celebrity, následně oblast sportu, oblast DJs, oblast malířů, oblast komiksových postav apod. Figuríny byly jako živé. Řasy, žíly, kůže..bomba! :) 











Dále byste mohli navštívit Begijnhof - tzv. oáza klidu. Je to nádvoří bývalého konventu. Místo, kde žijí pouze ženy a je jich tam přes stovku. Součástí objektu jsou také dva kostely. Zastavte se u domu číslo 34 - pochází z roku 1425 a je to nejstarší dochovaná stavba ze dřeva v Holandsku.






Dalším tipem pro vás je tzv. Plovoucí květinový trh. Kromě cibulek tulipánů a jiných květin tam najdete také pohledy, dřeváky, umělé květiny, lízátka s marihuanou, čokolády s marihuanou apod.




Pokud nejste květinovým nadšencem a rádi byste se podívali na Amsterdam z výšky, doporučuji střechu Muzea vědy a techniky - NEMO. Jeho vzhled připomíná loď a nachází se v blízkosti hlavního nádraží.





Jestliže máte rádi film Hvězdy nám nepřály - stejně jako já, v Amsterdamu můžete najít také lavičku, kde se film natáčel. Nachází se v malebné ulici Leidsegracht a určitě ji poznáte, jelikož jsou na ní zámky od turistů.




Výlet lodí po grachtech - Je úplně jedno jakou loď si zaplatíte. My jsme platili 14 euro a byla to poměrně velká loď. Po grachtech se jezdilo hodinu. V lodi jsou sluchátka a můžete si vybrat asi z 19 jazyků, ale čeština a ani slovenština tam nejsou. Naštěstí jsme ale měli naši průvodkyni, která nám všechno velmi hezky povykládala. :-)



No a to hlavní na závěr - nápis I amsterdam. My jsme našli hned dva. Jeden se nachází před Rijksmuseem a druhý naproti Delirium Café Amsterdam, na ulici Piet Heinkade.





Doufám, že vám tyto tipy budou na vaší cestě do Nizozemska užitečné. :-) 
Vaše Kikuš.

16 komentářů:

  1. Já navštívila jen Amsterdam, ale vypadá to nádherně :) hlavně ty květiny, to je klasika. Ten přístup k porodům mě celkem překvapuje, doma a ještě hned po šestinedělí do práce, ale holt jiný kraj, jiný mrav. Sýry bych si dala, ty miluju <3 u nápisu I love Amsterdam jsem se také chtěla vyfotit, ale nenašla jsem :D

    Lady Lenna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba se příště vydáte jinam. :-) No tam ta práce je kvůli toho, že jim neplatí nějaké ty příspěvky nebo něco. :-D

      Vymazat
  2. Páni, Begijnhof je okouzlil :3. Ty domky vypadají jak z Anglie (a já Anglii úplně žeru) ♥. Ale jako chodit do školy v pěti letech.. To je dost drsný :O

    https://gingerjannie.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý článek! Určitě se tvé rady a tipy budou hodit :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  4. Krásne fotky a takisto aj krásne miesto! :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  5. Jé, krásné fotky i tipy na místa. Myslím, že kromě Begijnhofu a plovoucího květnovýho trhu jsem byla všude na poznávačce se střední. Jsou to super místa a těch kol :D Za měsíc a půl jedu ale do Nizozemska na 2 měsíce na Erasmus, tak se na ty místa zas ráda kouknu :)

    OdpovědětVymazat
  6. tak to je nádhera! fotky, miesto, článok... dokonalosť! hneď by som sa vydala na výlet! :).

    KEJMY | GIVEAWAY .

    OdpovědětVymazat
  7. Z Nizozemska mě zatím nejvíc láká Amsterdam. Určitě bych tam chtěla navštívit Muzeum Anny Frankové a Vincent Van Ghog museum.
    Ale všechno z tvého článku vypadá lákavě :)

    OdpovědětVymazat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena