čtvrtek 7. září 2017

Knihy s jógovou tématikou #1

Krásný dobrý den, mám tady pro vás další pokračování článků o jógových tipech. Tentokráte se zaměřím na knihy s jógovým (popř. esoterickým) obsahem. Uvedu zde knihy, které jsem četla i já sama a případně také ty, které si hodlám přečíst.

1. Vyučujeme jógu, nezbytné základy a techniky
Tato kniha je spíše pro instruktory jógy, případně pro ty, kteří se jimi chtějí stát. Kniha popisuje jak teorii jógy, tak také praktické provádění jednotlivých pozic. Upozorňuje na možná rizika, podává návod, jak se do daných pozic dostat a opravdu je to psáno hlavně pro instruktory. :)


2. Jóga: fakta a mýty
O této knize jsem již před delší dobou psala článek, takže přidávám odkaz. :)



3. Bhagavadgíta 
Neboli - Píseň Vznešeného. Je to jedna z nejposvátnějších knih hinduismu. Hlavním tématem je rozhovor mezi Ardžunou a Kršnou uprostřed bitevního pole. Jelikož já moc na takové náboženské knihy nejsem, tak se mi to četlo trochu hůř, každopádně bych řekla, že tato kniha k józe už prostě patří. Nejlepší by byla asi její anglická verze, ale na tu si zatím netroufám. Já četla verzi českou v pdf.

4. Systém Jóga v denním životě
Tato kniha se zaměřuje na systém, který vytvořil Mahámandaléšvar Paramhans svámí Mahéšvaránanda podle původní jógové tradice. Najdete zde systematicky a stupňovitě řazená cvičení, díky kterým získáte zdraví a harmonii na všech úrovních. Začíná se tedy takovými protahovacími cviky a následně se postupuje ke stojům na hlavě apod.


5. Jíst, meditovat, milovat
Velmi známá kniha i film. Jde o pouť mladé dámy, která se vydává za pozemskými i duchovními rozkošemi napříč Itálií, Indií a Indonésií. Kniha je velmi čtivá, zajímavá, občas i zábavná. Je v ní i pár zajímavých myšlenek, které jsem si zvýraznila. :-D Doporučuji jednoznačně knihu i film.


6. Muž, který chtěl být šťastný
Skvělá kniha skvělého autora. Laurent Gounelle má úžasné knížky. Vždy jde o nějaký příběh, který skrývá velmi zajímavou myšlenku. Tato kniha vám ukáže, jak se osvobodit od věcí, které nám brání v tom, abychom byli šťastní. Opravdu šťastní.


Pevně doufám, že vám tento článek pomůže ve výběru zajímavých knih. A ještě se určitě máte na co těšit, jelikož tohle je jenom začátek. :-)
Vaše Kikuš.

4 komentářů:

  1. Ahoj :) moc děkuju za tipy a snad se na nějakou brzo dostane! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem byla překvapená, když jsem si letos kvůli dovolené v Římě pročítala Eat pray love. Film jsem brala jako velikou oddechovku, ale kniha mě zastihla v mém správném jógovém rozpoložení a trochu mi i pomohla s meditací 😊 a ještě dotaz - četla jsi i tu výukovou knihu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Anoo, všechny knihy jsem četla. Tuhle mam rozečtenou do půlky. Jsem ve fázi, kde jsou fotky poloh a vysvětlivky apod. To je tak na přeskočení. :D

      Vymazat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena