čtvrtek 27. dubna 2017

Jak vést svůj vlastní seminář/kurz

Jak jistě víte, nedávno jsem si udělala kurz Chakra yogy. V úterý jsem měla svůj první seminář, který obsahoval základní informace o čakrách, cvičení ásan k jednotlivým čakrám a následně také očistnou dýchací techniku, meditaci apod. Seminář se konal ve Frýdku-Místku a jistě plánuju i další, navíc to vypadá, že tu možnost budu mít i v Ostravě, což by bylo taky fajn. :) A já bych se dnes, na základě svých zkušeností (dobrých i špatných) chtěla s Vámi podělit o rady při vedení vlastního semináře nebo kurzu.

Před začátkem kurzu:
  • Než s kurzem začneme, je důležité stanovit si náplň kurzu, jeho termín, časovou náročnost, místo, cenu a jiné podrobnější informace.
  • Pokud je to kurz, kde by se příchozím mohly hodit jisté vzdělávací dokumenty, je vhodné si je připravit.
  •  V případě, že vše už víme, vytvoříme si letáček nebo jen propagační text, který nadále budeme sdílet formou médií. Je jedno jestli přes internet nebo v tištěné podobě. U letáčku je velmi důležitá jeho vizuální stránka. Musí člověka zaujmout.
  • Letáček jsme zveřejnili, lidé se přihlásili a můžeme začít.
    Zdroj: Tumblr
Během kurzu:
  1. Připravit příjemné prostředí - uklizený prostor, svíčky, hudba, připravené dokumenty apod.
  2. Představit se a přivítat příchozí - tento bod je velmi důležitý. I v případě, že Vás všichni znají, je dobré jim své jméno připomenout a přivítat je na kurzu.
  3. Seznámit je s náplní kurzu, případně položit otázku - před začátkem kurzu je dobré příchozí seznámit s tím, jak bude kurz probíhat a případně se zeptat, pro Vaši orientaci, zda už se někdo z nich s danou problematikou někdy setkal.
  4. Mluvené slovo - během mluvení by bylo vhodné se vyvarovat delším pauzám, opakování slov, přeřekům, nadměrné rychlosti, odbíhání od tématu aj. Naopak je vhodné udržovat oční kontakt s ostatními a mluvit nahlas a zřetelně. Pokud kurz vedete poprvé, je to jeden z nejtěžších bodů. Věřte mi. Mnohdy je tento bod těžký i pro lidi, kteří mluví před jinými každý den. Abyste měli skvělý přednes, je v tom spousta práce.
  5. Cvičení - Jestliže vedete kurz se cvičením, je důležitá Vaše pozice. Měli byste být na místě, kde na Vás všichni vidí a při každém pohybu se přizpůsobit tak, aby ostatní věděli a viděli, jak ho dělat správně. Při cvičení je důležitý také hlasový doprovod. Upozornění na změny, rady pro větší pohodlí v jednotlivých pozicích aj. Také je důležité ostatní kontrolovat, zda pozici provádějí správně. V případě, že pozici správně nedělají - navést je na správné provedení (a pochválit je za snahu).
  6. Ukončení kurzu - těsně před ukončením kurzu je vhodné poděkovat ostatním za to, že dorazili, popřát jim hezký zbytek dne/večera a popř. upozornit na možnost zakoupení upomínkových předmětů.
    Zdroj: Pinterest

Zdroj: Yoga Journal
Během celého kurzu je důležité, co z Vás vyzařuje a jak na lidi působíte. Proto byste měli dbát na dobrou náladu, ochotu, přívětivost, vyhnout se protivným poznámkám, povzdechům apod.
Doufám, že Vám tyto tipy pomohou k dobrému výsledku. :)
Vaše Kikuš.

2 komentářů:

  1. Parádní článek, díky němu jsem si uvědomila, co opravdu chci dělat a co dokázat.
    Při slovu "Seminář" mně napadal vysoká, na kterou *snad* v září nastoupím a to v oboru ekonomiky, managementu specializované v podnikání. Jelikož ukončuji střední školu na pedagogické (šk. družina, mš, volnočasová střediska), tak bych mohla na druhou vysokou a stát se učitelkou tohoto oboru(vést vlastní podnik) + jej učit. Děkuji :))
    Blog máš vážně moc hezký, líbí se mi, proto sleduji♥
    Děkuji za příjemné čtení :))
    Vee
    YourVee.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tom případě ti přeji hodně štěstí. :) A moc děkuji za pochvalu a sledování. :)

      Vymazat

© WorldofKristyna, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena